Próchnica zęba – przyczyny, objawy

Próchnica zęba występuje już od zarania dziejów i bez wątpienia jest chorobą społeczną. Jest ona związana z warunkami cywilizacyjnymi i dotyczy wszystkich krajów świata.

Co to jest próchnica?

W krajach, gdzie spożywane są duże ilości oczyszczonych cukrów jej nasilenie jest największe. Próchnica zębów ma charakter przewlekły jest jest chorobą zakaźną. Szacuje się, że nawet 90 procent osób w Polsce ma próchnicę. Na początku uszkodzeniu ulega szkliwo zęba oraz zębina, a później miazga. Szkliwo zęba stopniowo się zmiękcza, a odpowiedzialne są za to toksyny oraz kwasy.

Bakterie tworzą w jamie ustnej kwasy, które następnie działają szkodliwie na płytkę nazębną. Należy pamiętać o właściwej higienie jamy ustnej, ponieważ bagatelizowana i nieleczona próchnica może doprowadzić do konieczności usunięcia zęba. Dzieje się to w wielu przypadkach i wtedy jedynym ratunkiem są implanty zębowe, które są dosyć kosztowne. Próchnica zęba, jeśli zostanie zdiagnozowana odpowiednio wcześnie to może zostać szybko wyleczona.

Jak powstaje próchnica zęba?

Należy pamiętać, że zarażone zęby mleczne mogą bardzo łatwo zarazić zęby stałe, dlatego trzeba je jak najszybciej wyleczyć lub usunąć. Plamki próchnicowe o jasnym zabarwieniu to zazwyczaj pierwsze objawy schorzenia. Im wcześniej udamy się do dentysty, tym większa szansa, że uda się uratować zęby. Higiena jamy ustnej jest najważniejsza w profilaktyce próchnicy zębów.

Oprócz klasycznego szczotkowania, warto jeszcze użyć płynu do higieny jamy ustnej oraz nici dentystycznej. Najlepiej od najmłodszych lat uczyć dzieci dbania o zęby, ponieważ będzie to miało pozytywne przełożenie na przyszłość. Czasami również inne czynniki mają wpływ na powstanie próchnicy, takie jak: uwarunkowania genetyczne oraz nieprawidłowe odżywianie.

Niektóre osoby mają w diecie zbyt mało witamin oraz wapnia, a to przekłada się negatywnie na ich kondycję zdrowotną. Czynniki miejscowe, takie jak unikanie jedzenia twardych pokarmów również mają duże znaczenie. Warto zwrócić uwagę na fakt, że twarde pokarmy dokładnie oczyszczają zęby oraz regulują skład śliny. Należy mieć na uwadze, że próchnica może dotyczyć nie tylko zębów stałych, ale również mlecznych, dlatego w każdym wieku należy uczęszczać na regularne kontrole stomatologiczne.

Objawy próchnicy zębów

U niektórych osób ubytki próchnicowe mogą tworzyć się na kilku zębach na raz i wtedy leczenie jest niestety bardziej skomplikowane. Próchnica objawia się najczęściej na powierzchniach przydziąsłowych oraz powierzchniach stycznych zębów trzonowych. Nie należy ignorować próchnicy, ponieważ zacznie ona stopniowo przedostawać się do miazgi zęba. Wtedy tworzy się stan zapalny, który już ciężko jest zahamować.

Najpierw widać plamki próchnicowe, które z upływem czasu stają się coraz ciemniejsze. Pomocny może być zabieg reminalizacji, który może jeszcze zatrzymać rozwój próchnicy na tym etapie. Później bakterie i kwasy niszczą szkliwo i ubytki stają się coraz większe. Bakterie bez większych problemów dostają się do miazgi zęba i niszczą go od środka. Ostatnim etapem jest niestety martwica, która powstaje jeżeli interwencja dentystyczna nie zostanie podjęta w odpowiednio szybkim czasie