Dorszowy Tran Norweski  100 kaps.  (Solgar)
Cena:40.00PLN
Ilość: szt.
Producent:
Solgar Vitamin & Herb
Udostępnij:

BEZPŁATNA DOSTAWA Pocztą Polską !! w przypadku zakupu produktów Solgar na kwotę równą bądź większą niż 100 zł

Dorszowy Tran Norweski.

Każda kapsułka zawiera standaryzowany tran z dorsza norweskiego. Niespotykana staranność produkcji i standaryzacji sprawiają, że 1 kapsułka dziennie zapewnia odpowiednią dawkę witamin A i D. Postać kapsułki gwarantuje, iż w okresie zażywania tran nie będzie się utleniał (co ma miejsce w przypadku tranu w płynie), a szklane, ciemne opakowanie gwarantuje odporność na zmiany temperatury i światło, co wiąże się z zachowaniem 100% pełnej stabilności składników.
 
Tran dorszowy stanowi ważne źródło witaminy A i D. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA-12% i DHA-8%). Wszystkie te składniki decydują o właściwościach terapeutycznych tranu dorszowego.
 
Wzrost i rozwój organizmu
Tran zawiera witaminę A. Niedobory witaminy A są szczególnie widoczne w nabłonku rogówki oka, układzie oddechowym, przewodzie jelitowym, na skórze, w drogach moczowych i przewodach gruczołów wydzielniczych.
 
Skóra
Witamina A wpływa na wytwarzanie w komórkach mucyny i keratyny. Wykazano w badaniach, że suplementacja tranem dorszowym korzystnie wpływa na różne zaburzenia skóry (np. trądzik, łuszczyca).
 
Oczy
Witamina A jest potrzebna dla pręcików i czopków siatkówki oka, które odpowiadają odpowiednio za widzenie nocne i dzienne. U osób z niskim poziomem witaminy A często występuje słabsza adaptacja do zmian światła i niedowidzenie. Niedobór tej witaminy powoduje również stwardnienie rogówki oka.
 
Kości
Tran zawiera witaminę D ważny składnik odżywczy, który ułatwia przyswajanie wapnia z jelit. Dlatego też właściwy poziom tej witaminy jest niezbędny w złożonych procesach homeostazy wapniowej, które utrzymują odpowiedni poziom wapnia w kościach. Między innymi pomaga to w zapobieganiu krzywicy, osteoporozie.
 
Choroby stawów a tran dorszowy
Kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływają na stany zapalne (reumatoidalne zapalenie stawów), hamując wytwarzanie przez białe krwinki związków zapalnych.
 
Mózg i układ nerwowy
Tran dorszowy zawiera DHA (niezbędny kwas tłuszczowy z grupy omega 3), który jest ważnym składnikiem dla mózgu, tkanki nerwowej i komórek siatkówki oka. Niedobór DHA u dorosłych może być przyczyną występowania częstych wahań nastroju, stanów depresyjnych.może też sprzyjać szybszemu wyczerpaniu psychicznemu i umysłowemu oraz zmniejszać odporność na stres.
 
Okres rozwoju dzieci i młodzieży
Odpowiednia podaż DHA w diecie sprzyja prawidłowemu rozwojowi mózgu i układu nerwowego u niemowląt, małych dzieci i młodzieży.
 
Bóle miesiączkowe
Badania nad dorastającymi dziewczętami, które miały skłonności do skurczów z powodu dużego stężenia hormonów wykazały, że te, które zażywały tran dorszowy potrzebowały mniej środków przeciwbólowych, niż ich koleżanki, które go nie zażywały.
 
Tran - źródło witaminy D
Niedobór witaminy D wiąże się z poważnym ryzykiem osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, nowotworów i chorób autoagresyjnych, jak na przykład stwardnienie rozsiane. Jest również szkodliwy dla rozwijających się płodów i powoduje krzywicę u dzieci. Naukowców zarówno w USA jak i Europie w coraz większym stopniu niepokoją niedobory witaminy D, które uważa się za przyczynę ponownego wzrostu zachorowań na krzywicę.
 
Inne objawy związane z jej niedoborem to:
ból w kościach, tężyczka (tj. sztywność lub zdrętwienie mięśni, kurcze, uczucie drętwienia), pieczenie w ustach i/lub gardle, biegunki, napięcie nerwowe.
 
Szklana buteleczka zawiera: 100 kapsułek.
 
Sposób użycia:
 
Osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
 
Skład:
 
Każda kapsułka zawiera:
 
Dorszowy tran norweski - 407 mg - w tym:
Każda kapsułka jest wystandaryzowana i zawiera :
Witamina A (1250 jm) - 375 µg - 47 %DZS*
Witamina D (135 jm) - 3,4 µg - 68 %DZS*
Kwas Eikozapentaenowy (EPA) (12%) - 49 mg
Kwas Dokozaheksaenowy (DHA) (8%) - 32 mg
Otoczka kapsułki (glicerol, żelatyna**)
* % realizacji dziennego zalecanego spożycia
**żelatyna przeznaczona do celów farmaceutycznych. USP 25/NF 20 grade.
 
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
 
Wszystkie produkty firmy Solgar są hipoalergiczne. Dlatego nie zawierają cukru, soli, skrobi, kukurydzy, oraz żadnych sztucznych środków konserwujących, zapachowych lub barwiących. Używamy wyłącznie szklanych opakowań, co gwarantuje maksymalną świeżość i aktywność wszystkich składników.

Kupujący ten produkt kupili także:

Web Statistics